Zdravá výživa

ZDRAVÁ VÝŽIVA PRO NAŠE MALÉ SPORTOVCE

Doporučená denní dávka pitného režimu je 2 až 2,5 litru tekutin (tekutinami se myslí i polévka, ovoce, zelenina a veškeré produkty, které obsahují vodu, mléko není tekutina, ale poživatina).

  • Co tedy pít ? Nejlépe stolní vodu balenou, nesycenou, neochucenou !!! Popřípadě vodu z kohoutku, ale pokud možno přefiltrovanou, občas možno dochutit sirupem (Bio), při větší zátěži možno použít iontový nápoj, nepít každý den.

Džusy : nejlépe čerstvě lisované nebo 100% jablko, pomeranč, hruška, ananas v žádném případě nektar nebo multivitamin. Džusy ředíme vodou v poměru 1:1. Maximálně 3 dcl džusu denně.

Čaje : ovocné a bylinkové, jakéhokoliv druhu denně max. ½ L. Pokud možno měnit druhy po 2 týdnech. Pokud sladit, tak zásadně medem nebo třtinovým cukrem – ale opatrně se sladěním.

  • Co nepít : Coca cola, Fanta, Sprite, Kofola……a jiné limonády
Co nepít : limonády – obvykle obsahují zdravotně riziková umělá barviva i příchutě a chemické konzervační látky. Jinými slovy, je to roztok toho nejhoršího, co si lze v oblasti nápojů představit.

        Základní problém všech limonád a slazených nápojů spočívá v mimořádně velkém obsahu jednoduchých cukrů, tímto ale nekončí! Jednoduché cukry, jako jsou disacharid sacharóza a vysokofruktózový sirup, spolu s kyselinou fosforečnou porušují metabolismus, způsobují ukládání tuků, ohrožují játra a poškozují zubní sklovinu, což je příčinou nadměrného kažení zubů.

  • Potraviny vhodné pro děti                                                              

Ovoce  borůvky,maliny, jahody- největší antioxidant, jablka (kyselé), broskve, švestky,

Banány, hrušky – sladké, meloun, hroznové víno, jižní citrusové plody – nevhodné pro děti trpící nadváhou.

Sušené ovoce vhodné, ale pozor na množství, z důvodu většího množství cukru.

Zelenina – mrkev, celer, petržel, karotka,brokolice- nejlépe syrová nebo lehce dušená či spařená, jakýkoliv druh zelí, rajčata – antioxidant, paprika – nejvíce vitamínu C, zázračná zelenina cibule, česnek,křen

Jakákoliv zavařená zelenina, nevhodné – při zpracování se znehodnocují stopové prvky, minerály, vitamíny.

Maso -  vhodné lehce stravitelné – kuřecí – (když pečené, tak pouze bez kůže- důvodem je hromadění antibiotik na kůži zvířete, i vývary vždy bez kůže), krůtí, králičí, občas zvěřina, ryby mořské – losos, pangais, makrela, sardinka, ryby sladkovodní – štika, pstruh z horních toků řek, občas hovězí

Nevhodné – husí, kachní, žralok, úhoř, vepřové prorostlé – slanina

Uzeniny vhodné - dušená šunka – krůtí nebo kuřecí, uherský salám – pravý, parmská šunka a prossutto v malém množství – větší obsah soli

Pokud možno bio uzeniny(větší obsah masa v produktu, minimální množství konzervantů než u konvenčních potravin)

Nevhodné – párky, klobásy, veškeré vepřové salámy, vnitřnosti (držky, tlačenka, jiternice, prejt), jakékoliv maso smažené v trojobalu, nevhodné smažení ve fritéze!!

Těstoviny  vhodný jakýkoliv druh, ale pokud možno celozrnné 2x v týdnu

Brambory -  vařené, vařené ve slupce, pečené pouze v alobalu, občas i bramb. kaše

Nevhodné: smažené brambory ve fritéze či na pánvi, vůbec né hranolky – mrtvé jídlo

Rýže -  Basmati, indická,

Vhodné: jáhly, pšeničný bulgur, sojové maso

Sýry -  vhodné kozí sýr, tofu, feta, tvarohové měkké sýry – cottage, Lučina

Nevhodné : uzené sýry, plísňové sýry a obalovaný sýry v trojobalu (eidam, hermelín)

Jogurty -  bílý, pokud možno bio jogurty s ovocnými přísadami

Sladkosti - nevhodné, ale v malém množství možné – puding, dětské piškoty, amarantové piškoty, rýžový nákyp,palačinky s marmeládou nejlépe s čerstvým ovocem, bez šlehačky, záviny – nejlépe domácí, ale nepřeslazovat, müsli tyčinky – mohou být polité hořkou čokoládou, hořká čokoláda min. 70% s možností příchutě ovoce (né denně a né celou čokoládu), nevhodné kynuté buchty, dorty, zmrzliny, nanuky, oplatky (nekvalitní ztužený tuk)…… a další dobroty…..

  • OBECNĚ NEVHODNÉ – brambůrky, tyčinky, solené arašídy, sladkosti,bonbóny (výjimku tvoří gelatinové bonbóny), kofeinové nápoje (cola), jakékoliv smažené pokrmy v trojobalu, uzené salámy a sýry, vývar z kostí- obsahuje antibiotika a jiné složky , ochucené lupínky (skořicové, čokoládové, jogurtové..),  přezzralé ovoce a zelenina (nahnilá nebo nemocná), paštiky, konzervy, …. 
 
  • Vhodné potraviny, které ještě nebyly zmíněny : olivový olej na vaření, olivový olej – extra vergine za studena lisovaný – na saláty- studená kuchyně, mouka celozrnná,  javorový sirup – doslazení jogurtů, palačinek, pudinků, ovocných salátů….., müsli (různé druhy), kukuřičné lupínky bez ochucení, slunečnicové a dýňové a lněné semínka, ořechy – para, mandle, lískové, vlašské – nesolené a nepražené!!, vajíčka max. 3x do týdne (bílek neomezeně), máslo pokud možno Bio (občas) né margarin

 

  • Všeho s mírou
  • Nikdy se nepřejídat
  • Na zápasech, turnajích a trénincích nepít limonády a vody s bublinkami!
  • Dbát na vyváženou stravu
  • Omezit (nejlépe úplně) FASTFOODY!